Mitä on NLP? – osa 2: 

Näen, mutta en näe. Kuulen, mutta en kuule. Maistan, mutta en maista. Tuttua? Jokin menee pieleen vai meneekö? Riippuu tilanteesta.

Olemme yhteydessä ympäristöömme aistien – näkö, kuulo, tunto, haju, maku – avulla. Nosta katseesi tekstistä hetkeksi. Katso ympärillesi ja huomaa, mitä kaikkea näet. Mitä kuulet? Mitä tuntemuksia kehosi huomaa? Mitä maistat? Mitä haistat? Tee kokeilu kaikessa rauhassa.

Aistien avaus auttaa usein huomaamaan, että ympäristössä on asioita, joista en ole tietoinen. Voin myös ”herättää” itseni sisäisestä maailmastani tähän hetkeen. Tyhjentää pään läsnäoloon.

Huomasit kenties, että ajatuksesi lähtivät vaeltamaan. Jokin havaintosi muistutti tekemättömästä asiasta ja aloit ajatella, milloin ehdit hoitaa sen tms. Tai huomasit ehkä esineen, jonka toit joltain matkaltasi ja matka alkoi muistua mieleesi. Millä tavoin palautit itsesi takaisin ulkoisen maailman havaitsemiseen. Terästämällä jonkin aistisi?

Myös sisäisessä maailmassa käytämme aistijärjestelmiämme. NLP (Neuro Linquistic Programming) puhuu miellejärjestelmistä, koska käytämme aisteja mielemme ja ajattelumme ”sisällä”.

Sisäisessä maailmassa ajatukset ja mielikuvat rullaavat. Suunnittelemme ja muistelemme. Siellä voi fokustaa tulevaan tai menneeseen tai kuvitella ihan mitä vain. Voimme luoda mielikuvia menneistä tai tulevista tapahtumista. Kuuntelemme sisäistä puhettamme. Prosessoimme havaintojamme, muistamme, muistelemme, teemme päätöksiä, opimme, mielikuvittelemme jne. Tämä tapahtuu joko tietoisesti että tiedostamatta, automatisoituneesti.

Kokeile, miten voit viedä huomiosi täysin sisäiseen maailmaasi menneisyydessä. Palauta mieleesi jokin mukava kohtaaminen esim. ystävän kanssa. Kenet tapasit? Missä ja milloin tapasitte? Miltä ystäväsi näytti? Miltä ympäristö näytti? Miltä ystäväsi kuulosti? Minkälaisia ääniä kuulit? Millaisia tuntemuksia tunsit? Oliko lämmintä tai viileää? Tee kokeilu kaikessa rauhassa. Palaa takaisin avaamalla aistit kuten alussa. Kun olit sisäisessä maailmassasi, miten paljon havaitsit ulkoista maailmaa?

Voimme siirtyä täydestä läsnäolon tilasta täyteen sisäisen maailman tilaan tai päinvastoin. Kumpikin tila on hyvä tila ja tarvitsemme kumpaakin tilaa. Tarvitsemme myös näiden maailmojen yhdistymistä, jotta mm. opimme ja voimme käyttää oppimaamme.

Koska nämä tilat sekoittuvat myös tiedostamattamme ja automaattisesti, voimme päätyä itsellemme epäsuotuisaan tilaan. NLP-opintojeni alkuvaiheessa tein suuren oivalluksen itsestäni. Olin usein ei-läsnä, koska sisäisessä maailmassani olin esim. kiinni, jossain ikävässä työtapahtumassa. Toistin tapahtumaa mielessäni tiedostamattani. Tulin kotiin ja kokemus rullasi sisälläni. Olin näennäisesti läsnä, mutta pahan tuulinen ja tiuskin lapsilleni. Vaikka usein tiesinkin olotilani johtuvan työasioista, minulta puuttuivat keinot vapautua tilasta.

Yhtenä keinona kannattaa kokeilla aistien avausta yksitellen. Kokeile esim. kävelyllä tai jos yöllä heräät työasiat mielessäsi.

NLP mallittaa mm. sitä, miten voimme vaikuttaa hyvinvointiimme mielikuvia tiedostamalla ja muuttamalla. Mitä keinoja sinä käytät?

Opi lisää NLP-koulutuksessa tai henkilökohtaisessa valmennuksessa. Tervetuloa!