Mitä on NLP? – osa 5:

Miten hyvin tunnet oman kehonkielesi? Tarkoitan niitä ääniä, mielikuvia, tuntemuksia, jotka kirpoavat sisältämme. Itsellemme. Näkymättöminä. En tiedä, voiko sitä koskaan oppia täysin ymmärtämään, mutta itse olen oppinut, että kehonkieli on paljon enemmän kuin se, mikä päällepäin näkyy. Jos ei olisi, olisin ilmeisesti kuollut.

Olin oppinut ajattelemaan, että kehonkieli tarkoittaa ilmeitä, eleitä, kehon asentoja, katseen suuntaa, ryhtiä jne. Nyt ajattelen toisin. Ulospäin näkyvä kehonkielemme on vähän kuin kirja. Voimme ”lukea” toisen kehonkieltä, mutta emme näe kirjoittajan sisälle, emmekä tiedä ajatuksia ja tuntemuksia, jotka muovasivat sanat kirjaan. Luomme tarinan kirjan avulla omassa mielessämme.

Entä sitten se kehonkieli, joka ei näy meistä ulospäin. Olemmeko itse yhteydessä omaan sisäiseen kehonkieleemme – sisäiseen puheeseen, mielikuviin, tuntemuksiin, jotka keho kertoo vain meille, itsellemme? Muistammeko havaita ja huomata oman kehomme puhetta ja viestejä vai ”otammeko ohjat käsiin” ja teemme valintoja ja päätöksiä päässämme. Muistan elämästäni useita tilanteita, joissa kieltäydyin uskomasta omaa intuitiotani tai en kuunnellut kun kehoni suorastaan huusi apua. Jälkikäteen olen sanonut, että sisäisesti tiesin, kuinka asia oli.

Itse opin kommunikoimaan kehoni kanssa NLP-harjoitusten kannustamana. Niitä tehtäessä tärkeä osa on oman kehonkielen havaitseminen ja havaitsemaan oppiminen. Koska harjoituksia tehdään yhdessä, myös oma ulkoinen kehonkielemme tulee tutuksi toisen ihmisen avulla. Aloin havaita erilaisia kehoni tuntemuksia sellaisina kuin ne ovat. Lopetin tuntemusten tulkitsemisen. Aloin huomata, että kehoni eri paikoissa oli pistelyä, vihlaisuja, värinää, nipistyksiä, ällötystä, nurinpäin kääntymistä, kuin kivi olisi ohimossa jne. Lisäksi tunsin virtausta, hymyä, pakahtumista, avoimuutta. Löysin kehon tilaa kuvaavia sanoja sen sijaan, että tulkitsin, mikä tunne oli kyseessä.

Olen oppinut myös kommunikoimaan kehoni kanssa. Aloin oivaltaa, että kehoni puhuu minulle kaiken aikaa. Kun en ymmärtänyt, mitä jokin tarkoitti, aloin kysyä. Olen oppinut keskustelemaan kehoni kanssa tasavertaisesti, arvostavasti ja joskus hyvin nöyrästikin. Olen oppinut ottamaan vastaan vastauksia kysymyksiini.

Mikä on muuttunut?

Havainnoimalla jatkuvasti kehoni viestejä olen oppinut huomaamaan, milloin koitan ratkaista asioita pelkällä päälläni, ei-yhteydessä kehooni. Siirtämällä yksinkertaisesti fokuksen päästä sydämeeni tai pään lisäksi sydämeeni saan nykyisin yhteyden kehoni viisauteen ja voin luottaa itseeni ja tekemiini valintoihin.

Kokeile vaihdella fokustasi kehossasi. Vie vuorotellen fokus tietoisesti sydämeen, alavatsan seudulle, päähäsi. Vie fokus yhtäaikaisesti useampaan kohtaan. Kokeile samaa erilaisissa live-tilanteissa. Tavatessasi jonkun läheisesi tai työtoverisi. Tai lenkillä ollessasi. Mitä huomaat?

Opi lisää 

NLP-koulutuksessa tai henkilökohtaisessa valmennuksessa. Tervetuloa!