Mitä on NLP? – osa 3:

Kohtaamisten ja vuorovaikutuksen laatu sekä määrä vaikuttavat hyvinvointiimme. Jos kohtaamme liian vähän meille tärkeitä ihmisiä tai kohtaamiset ovat jatkuvasti epätyydyttäviä, saatamme huomata muutoksia hyvinvoinnissamme. Kun kohtaamisia on sopivasti ja ne energisoivat meitä, voimme todennäköisesti paremmin.

Tarkastele hetki oman elämäsi osa-alueita: perhettä, harrastuksia, työtä, yhdistystoimintaa… Millaisia kohtaamiset ovat siellä, missä voit hyvin tai vähemmän hyvin?

Oletko koskaan pannut merkille, että yllättävä kohtaaminen olisi tuonut energiaa ja iloa erilailla kuin suunniteltu kohtaaminen? Syynä voi olla se, että yllättävä kohtaaminen tapahtui ”tyhjällä päällä”. Sinulla ei ollut odotuksia etkä ehtinyt luoda ennakkoajatuksia toisesta henkilöstä etkä itsestäsi. Yksi keino vaikuttaa kohtaamisten laatuun on oman ennakkoajattelun tiedostaminen ja sen muuttaminen. – Vuorovaikutus alkaa jo ennen kohtaamista.

NLP (Neuro Linguistic Programming) on kiinnostunut mm. ennakkoajattelun ja uskomusten vaikutuksesta vuorovaikutukseen. Tilanteita mallitettaessa on havaittu, miten ennakkoajattelu vaikuttaa omaan kehonkieleemme, tunteisiimme ja ajatteluumme. Sitä kautta ennakkoajattelu voi osaltaan estää hyvän vuorovaikutuksen. Toisaalta sopivalla ennakkoajattelulla ja/tai ”pään tyhjentämisellä” voimme vaikuttaa hyvän vuorovaikutuksen syntymiseen.

Emme aina tiedosta ennakkoajatteluamme ja sen vaikutuksesta meihin. Se on automatisoitunut. Kun alamme ajatella kohtaamista ”hankalan työtoverin” kanssa, kehomme jännittyy, asentomme muuttuu, hengitys tihenee ja äänemme muuttuu. Putoamme pois omasta hyvästä tilastamme. Joskus voi riittää, että tiedostamme sen, mikä yhteys ajattelullamme ja kehomme muutoksilla on. Sen jälkeen muutos mahdollistuu.

Kokeile ensi kerralla – ennen kohtaamista – muuttaa ajatuksiasi esim. ”hankalasta työtoverista/asiakkaasta/…”. Kokeile ajatella aidosti, että hän on ihan ok, mutta hänessä on joskus hankalia piirteitä TAI joissain tilanteissa hänellä on tapana käyttäytyä epäystävällisesti TAI hänellä on varmaan jokin työn ulkopuolinen asia, joka vaikuttaa hänen käytökseensä TAI mitäköhän mielenkiintoista tänään tapahtuu TAI ”tyhjennä pää” jne. Kokeilemalla löydät itsellesi sopivan tavan. Huomaa, miten ajattelun muutos vaikuttaa kehoosi, rentouteesi ja sitä kautta kohtaamiseen.

Opi lisää NLP-koulutuksessa tai henkilökohtaisessa valmennuksessa. Tervetuloa!